İmplant teknolojileri bugün için uzay teknolojisiyle üretilip modern tıp sayesinde bize sunulan bir imkanda olsa diş yerine yabancı bir materyal koyma işlemi M.Ö. 400’lü yıllara uzanıyor.
Mısır, Güney Amerika ve Çin’deki uygarlıkların ağızlarındaki boşlukları doldurmak için taş, fildişi, ahşap, deniz kabuğu, hayvan, kadavra dişleri ve altın gibi malzemeleri kullandıkları biliniyor. Dünyanın her tarafından arkeologlar insanların tarih boyunca ilkel diş hekimliği uyguladıklarına dair örnekler bulmakta. Fransa’nın La Chene kentinde bir Keltik mezarında gömülü 2300 yıllık iskeletin çenesinde demir bir vidaya rastlanmıştır. Bilim adamları bu iğne ya da pimlerin estetik amaçlı mı yoksa fonksiyonel amaçlı mı uygulandıkları konusunda henüz hemfikir değiller fakat bu kadar karmaşık diş hekimliği girişimlerinin bu derece eskiye uzanması oldukça şaşırtıcı.
En önemli gözlemlerden biri de o dönemlerde uygulanan bazı implantların çevresinin diş taşıyla kaplı olması. Bu durum implantların ağız içerisinde belli bir süre hatta hastanın ölümüne kadar kaldıklarını göstermekte. Hastaya ağrı verip vermedikleri hakkında ise henüz bir bilgi bulunmamakta.
Daha modern çağlarda, kurşun, iridyum, tantal, paslanmaz çelik, titanyum gibi metaller kaybedilen dişlerin yerine konması amacıyla kullanılmıştır. 1960’larda P.I. Branemark osseointegrasyonu keşfetmiş ve bununla beraber “İmplantoloji’nin Babası” sıfatını kazanmıştır. Günümüzün en popüler implant dizaynı diş kökü formunda titanyum malzemeden yapılmış vidalardır. Standart uygulama iki cerrahi ve bir protetik aşamadan oluşmaktadır. Hiçbir zaman eski insanların dental implantları neden ve nasıl yerleştirdiklerini bilemeyecek olsak da, ilkel çabalarının şimdiki zamanlara dek uzandığını bilselerdi kesinlikle oldukça şaşırırlardı.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Diş Beyazlatma
- Diş Beyazlatma Nedir?
- Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Diş Beyazlatmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Diş Beyazlatmayla Öğle Tatilinizden Bembeyaz Dişlerle Dönün
- Gündelik Yaşamda Uygulayabileceğiniz Diş Beyazlatma Yöntemleri
- Çocukların Dişlerini Beyazlatmak Ne Kadar Güvenli?
- Dişleri Uzun Süre Daha Beyaz Tutmaya Yardımcı Olan Yiyecekler