Gülüş Estetiğinde Dikkate Alınan Faktörler

29 Ağu 2018

Gülüş estetiği işlemi, sizin için ideal gülüşü yaratmak adına yüzünüzün görünüşünü, cilt tonunuzu, saç renginizi, dişlerinizi (renk, genişlik, uzunluk, biçim ve görünüş bakımından), diş etlerinizi ve dudaklarınızın yapısını ve bunlar gibi daha pek çok faktörü göz önünde bulundurur. Gülüş estetiği, bunlar doğrultusunda sizin kendinize has özelliklerinize göre uygulanır.

Kozmetik diş hekiminizin sizinle birlikte ele alacağı ve gülüş estetiği ile geliştirilebilecek olan, gülüşünüze etki eden, ağız ve yüzünüzdeki bazı bileşenler bulunmaktadır.

 

Gülüşünüzü Geliştirebilecek Bileşenler

Diş rengi: Gümüş veya cıva karışımı dolgular doğal diş renginden kompozit restorasyonlarla değiştirilebilirken, diş beyazlatma lekelenmiş veya parlaklığı gitmiş dişlerinizin rengini iyileştirebilir. Porselen lamine vener, kuron, köprü, kompozit bonding ve diş implantları gibi çeşitli prosedürler değerlendirilir ve bu prosedürlere hazırlık yapılırken dişin rengi ve tonu dikkate alınır.

Koyu veya solmuş dişler, ağzınızı daha yaşlı gösterecektir. Parlak, beyaz dişlerden oluşan, iyi şekillendirilmiş bir gülüşün ise sizi daha genç göstereceğini unutmayın. Dişinizi beyazlatırken ve porselen lamine venerleriniz için diş hekiminizin seçeceği ton; yüzünüz ve saçınızın ton ve rengini de dikkate alarak belirlenmektedir. Estetik diş hekimleri dişinizin doğal rengini korurken, doğal renginiz ve daha parlak ve beyaz dişler arasındaki dengeyi bulacak beceriye sahiptir.

Dişinizin Boyu: Uzun dişler daha genç bir görünüm sunar. Yaşlanma dişlerin kısalmasına neden olacak biçimde dişlerinizi aşındırır ve yıpratır; ayrıca dökük dişli bir gülüş de dişlerin daha kısa görünmesine neden olabilir. Kısa dişler için gülüş estetiği kompozit bonding veya porselen lamine venerler aracılığıyla, ön dişlerinizin bir kısmının yeniden şekillendirilmesi ve boylarının uzatılmasını kapsar. Fazla diş eti gözüken bir gülümsemeye sahipseniz, diş hekiminiz diş eti çizginizi değiştirmek ve lazerli diş hekimliği prosedürleri kullanarak dişinizin boyunu uzatmak için bir tedavi uygulayabilir. Dişlerin uzatılması yüzünüzün genel görünüşünü de etkiler. Örneğin, düzgün, uzun, kare dişler, yuvarlak yüzlü bir kişide zayıflatıcı bir etki yapabilir.

Hizalama (Çapraşıklık) ve Boşluklar (Diş aralıkları): Çarpık, üst üste binmiş veya aralarında boşluk bulunan dişler ortodonti tedavileri veya Invisalign ve geliştirilmiş porselen lamine vener kaplamalar aracılığıyla düzeltilebilir ve hizaya sokulabilir.

Eksik dişler: Ağzınızda bir veya daha fazla eksik diş bulunması gülüşünüzün nasıl göründüğünün yanında ısırışınızı da etkiler ve dişlerinizin çürüme riskini artırır. Bu gibi eksikliklerin giderilmesi ağız sağlığı ve yüz estetiğinin temel bir parçasıdır. Eksik dişler diş implantları, köprüler ve kısmi protez dişlerle tamamlanabilir.

Daha Dolgun Dudaklar, Gülüş ve Yanaklar: Şekilsiz veya yaşlanan bir yüz, gülüş estetiği kategorisindeki ortodonti ve/veya çene ve yüz cerrahisi uygulamalarıyla geliştirilerek canlandırılabilir.
Diş hekiminiz estetik müdahaleden beklentilerinizi gerçekleştirmek için tedavi planını sizinle birlikte çıkartacaktır. Bu tedavi planı diş beyazlatma, kompozit bonding, porselen lamine vener, kuronlar, ortodontik uygulamalar (diş teli), çene ve yüz cerrahisi uygulamaları ve eksik dişli bir gülüşün iyileştirilmesi gibi kozmetik, estetik ve işlevsel restoratif prosedürleri kapsayacaktır.

Yukarıdakilere ek olarak, estetik diş hekimlerinin diş estetiğinde faydalandığı belli başlı referanslar vardır.

 

Estetik Diş Hekimliğinde Referanslar

Gülüş Çizgisi: Gülüş çizgisi ideal olarak gülümsediğinizde alt dudağınızın kavisiyle aynı olması gereken, üst dişlerinizin yan yana duran kenarlarını takip eden hayali bir çizgidir. Gülüş estetiği uygulamaları için standart bir referans noktası olan gülüş çizgisi dişlerinizin ne kadar uzun olduğunun belirlenmesinde kullanılır.

Dişlerin Orantısı: Diş hekiminiz dişlerinizin birbiriyle doğru orantıda olup olmadığını tespit etmek için dişlerinizi inceleyecektir. Pek çok kişiye göre hoş bir gülüş öndeki iki orta dişin baskın ve genişlik/uzunluk oranının 4’e 5 olduğu bir gülüştür. Bu oran gülüş çizgisinin dengede gözükmesi için estetik bölgedeki diğer dişlerin uzunluğunu ve genişliğini belirler.

 

Diş Dokusu ve Kişiye Özel Şekillendirme

Gülüş tasarımı uygulamalarını gerçekleştiren diş hekimleri işlevsellik ve estetiği harmanlamak ister. Estetik beceriye sahip bir diş hekimi kuronlarınızın veya porselen lamine venerlerinizin, doğal dişlere veya fotoğraflarda gördüğünüz dişlere benzemelerinin ve hissettirmelerinin yanında daha kadınsı veya daha erkeksi görünmeleri için de çalışır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Kompozit Dolgu
Kompozit Dolgu (Bonding) Nedir? Uygulaması Nasıl Yapılır?

Neden Herkesin Gülüşü Birbirinden Farklıdır

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.