Diş macunlarının çoğunluğu florürün diş çürümesini engelleyici özelliğini plak, tartar ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olan başka etken maddelerle birleştirir.
Bu diş macunları, antibakteriyel etken maddelerin de yardımıyla kullanıcıların diş plağını kontrol altına almalarına yardımcı olabilmektedir. Triclosan (triklosan) bu konuda kulanılan popüler etken maddelerden birisidir ama aynı zamanda yan etkileri de tartışmalara sebep olmaktadır.
Diğer diş macunları özellikle ”tartarı” hedef alır ve pirofosfat kullanımı ile dental plağın taşlaşmasını ve dolayısıyla tartar oluşumunu azaltır. En son gelişmeler ile içinde tartar oluşumunu azaltan, diş eti sağlığını iyi yönde etkileyen ve diş çürüklerini engelleyen bir “hepsi bir arada” yaklaşımı benimsenmeye başlandı. Bu yeni tip diş macunlarının, diş sağlığı konusunda uzmanlık sahibi personel tarafından klinik olarak onaylandığını kontrol etmek önemlidir.
Sigara İçenler İçin Diş Macunları
Sık sigara içenler, içeriğindeki katran nedeniyle lekeli dişlerden muzdariptir. Bazı sigara içenler için diş macunları bu lekeleri ortadan kaldırmak için güçlü aşındırıcı madde içerir. Bu maddeye sahip diş macunları ile sert fırçalama diş minesine zaman içinde zarar verebilmektedir. Sigara içenlere özel diş macunları ilk başta memnuniyet verse de uzun dönemde diş minelerinin aşınmasını hızlandırabileceği için tavsiye ettiklerimiz arasında değiller.
Aşırı Duyarlılığa Karşı Özel Diş Macunları
Yaşlanmanın sonuçlarından biri de diş etinin geri çekilmesidir, bazı dişlerin kökünün ortaya çıkması, ve bu bazı durumlarda aşırı duyarlılığa ve acıya neden olabilir. Örnek olarak dondurma yediğinizde veya soğuk içecekler içtiğinizde oluşan diş hassasiyetini örnek verebiliriz. Aşırı duyarlılığı engellemek için özellikle formülize edilmiş diş macunları bu diş hassasiyetini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. İçerikleri nedeniyle hepsi farklı şekillerde etkilerini gösterebilmektedir.
Beyazlatıcı Diş Macunları
Bu tür diş macunları özellikle kozmetik yararı ön plana çıkarılarak piyasaya sürülür. Yaş ile birlikte dişler beyazlıklarını kaybetme eğilimindedirler. Bu yüzden, orta ve ileri yaşlı insanların doğal dişlerini muhafaza etmelerine yardımcı olduğundan, bu tip diş macunlarının satışı artmaya büyük ihtimalle devam edecektir. Bir çok beyazlatıcı diş macunları florür ve bir enzim sistemi içerirler.
Beyazlatıcı diş macunları sadece diş hekimleri tarafından kullanılabilen hidrojen (veya karbamit) peroksitli beyazlatma sistemleri ile karıştırılmamalıdır. Avrupa Birliği’nin gerçekleştirdiği EU direkfitlerine göre tüketicilere % 0.1’den daha yüksek miktarda hidrojen peroksit içeren veya salan diş beyazlatma ve ağız temizliği ürünleri satmak yasaklanmıştır.
İçeriğinde % 0.1 ila % 6 arasında hidrojen peroksit içeren veya salan ürünlere tüketicilerin ulaşımı yalnızca diş hekimleri tarafından yapılabilmekte, her seansın ilk uygulaması yalnızca diş hekimi tarafından yapılabilir ve tüketicinin 18 yaşını doldurmuş olması zorunludur.
Doğal Diş Macunları
“Doğal” diş macunları için geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. Bu diş macunları bitkisel özler ve tarçın, deniz yosunu özü, propolis (arı reçinesi) ve daha bir çok doğal bileşen içerir. Bir çok “doğal” diş macununun sağlığa faydalı olduğu iddiası klinik olarak onaylanmamıştır. Bu nedenle, bu “doğal” diş macunlarının diş çürümesini engellediği kanıtlanmış bir akfit madde olan florürü içerip içermediğinin kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Bugünkü geçerli bilgilerimizle diş çürüklerini aktif olarak engellemek için diş macunlarında kullanılan florürün tam olarak yerine geçebilmiş bir materyal olmadığını söyleyebiliriz. Aynı şekilde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de bunun altını çizmektedir.
Diş macunlarının tamamında bir çok kimyasal olduğunu bilmemiz gerekir. Özellikle bunlar içinde triklosan ve sodyum lauril sülfat (SLS) gibi etken maddelerinin toksisitesi tartışılan ürünleri daha temkinli tüketebilirsiniz ama diş hekiminiz aksini belirtmedikçe ya da bugün için çok ilham verici sonuçlar gösteren hidroksi apatit içeren diş macunları florürün yerini tamamen almadıkça florürlü diş macunu kullanmaya devam etmenizi öneririm.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: