29 Ara 2014

Dilinizi dişlerinin ön yüzeyinde dolaştırıp, dişlerinizin üst kısmının ince bir yapı ile kaplandığını hissettiğiniz oldu mu? Bu hisse yol açan tabakaya plak denir ve içinde bakterileri de barındırır. Eğer plağın dişlerinizin üzerinde uzun süre kalmasına izin verirseniz dişlerinize ve diş etlerinize zarar verir. Bunu engellemek için ne yapabilirsiniz? İşte cevapları:

1. ADIM: HER GÜN DİŞLERİ FIRÇALAMAK

Dişleri günde bir defa fırçalamak hiç yoktan iyidir ama yeterli değildir. Bu tip konularda standartları koyan kuruluşlardan olan “American Dental Association” (ADA) da dişlerinizi günde en az 2 defa ve en az 2 dakika fırçalamanızı önermektedir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası ve içinde florur ihtiva eden bir macun kullanın. Günde iki kez diş fırçalamak, öncelikle plak oluşumunu önler ve zaten oluşmaya başlamış ve olgunlaşan plağı bozar.

Diş fırçalarken, fırçanın ağzınızın her alanına ulaştığından emin olun; dişler, diş eti, diliniz ve damağınız. Bu işlemin genellikle 2 dakika kadar sürmesi gerekir. Fırçalama etkinliğiniz konusunda emin değilseniz ya da diş hekiminiz memnun değilse bunun için elektrikli diş fırçası kullanabilirsiniz.

2. ADIM: DİŞLERİNİZİN ARASINI TEMİZLEYİN

Diş ipi eğlenceli olmayabilir ve fakat dişlerinizin arasını temizlemek ağız sağlığınıza önemli derecede etki eder. Eğer dişlerinizin arasına diş ipi ile ulaşmakta zorlanıyorsanız diş hekiminizden size arayüz fırçaları, diş ipi yardımcıları, ya da ağız duşu gibi cihazları önermesini isteyin.

3. ADIM: AĞIZ GARGARASI KULLANIN

Antiseptik bir ağız çalkalama suyu (gargara) dişlerin üstündeki plakta bulunan bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olur. Diş temizleme işleminin bir parçası olarak 30 saniyelik bir çalkalama işlemini günde 2 defa öneriyoruz ve en son diş fırçalamadan sonra yapıldıysa üstüne 30 dakika herhangi bir şey yiyip içmemeyi öneriyoruz. Ağız gargarasının faydalı bir kullanımı da diş ipi kullanımı sonrası ağızda oluşan kötü koku ve artık parçaları da uzaklaştırmak için işe yaramasıdır. Ağız çalkalama sularının (gargaraların) mekanik temizliğin yerini tutmayacağını unutmamanız gerekir.

4. ADIM: YAPIŞKAN VE ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURUN

Dişlerinizden uzaklaştırmanın en zor olduğu gıdalar çiğnerken dişlerinize yapışanlardır. Lokum, hurma veya yapışkan şekerleri düşünün.Diğer şekerli ve nişastalı gıdalar, işlenmiş karbonhidratlar da dişlere en fazla zarar veren gıdalardandır.

Eğer şeker yedikten kısa süre içinde dişlerden uzaklaştırılmazsa, plak bu şekeri diş çürüğü oluşturmada kullanır. Gıdaları dişlerinizden ne kadar hızlı uzaklaştırırsanız, muhtemelen o kadar az çürüğe sahip olursunuz. Dişlerinizi bir şey yedikten hemen sonra fırçalamak asidin dişlerinize zarar vermesine yol açabileceği için mekanik olarak temizleyebilecek elma gibi gıdaları tüketmek, su ile çalkalamak, şekersiz sakız tüketmek ve en az 30 dakika sonra da mümkünse diş fırçalamak en etkili temizleme yöntemidir.

5. ADIM: DİŞ HEKİMİNE GİDİN

Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin ki dişlerinizde hastalık belirtilerine bakabilsin. Ne kadar sıklıkla diş hekimine gideceğiniz sizin dişlerinize ne kadar iyi baktığınıza bağlıdır. Bir çok kişi için bu idealde yılda 2 defa diş hekimini ziyaret etmek şeklindedir fakat ağız yapınız size özeldir ve farklı gereksinimleri olabilir bu açıdan diş hekiminizin size ön gördüğü ağız bakımı, kontrol ve rutinlerini izlemenizi öneririm.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Pandemi (Covid-19) Döneminde Diş Hekimine Gitmek Güvenli Midir?

Fissür Örtücüler (Fıssur Sealant)

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.