Ebeveynlerin bebeklerinin ilk yıllarında izleyecekleri çok sayıda kilometre taşı vardır: ilk gülümseme, ilk kelime, ilk kez emekleme, ilk katı yiyecek ve elbette ilk dişinin ortaya çıkışı. Bebeğinizin büyüdüğünü düşünmek ne kadar üzücü olursa, hayatlarındaki tüm yeni gelişmeleri görmek de o kadar heyecan vericidir.
Yine de bebek not defterlerinde notu tutulmayan bir olay, ilk kez dişlerini fırçalamaktır. Diş eti hattından çıkan küçük dişlerin belirtileri kalbinizi eritebilir, ancak bu bebek dişlerini nasıl koruyacağınıza ve iyi diş sağlığını nasıl teşvik edeceğinize dair önerileri biliyor musunuz? Cevap hayırsa endişelenmeyin, okumaya devam edin.
Bebek dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalısınız?
Küçük çocuğunuzun gülüşüyle ilgili endişelerini bir ağız dolusu dişe sahip olana kadar ertelemek cazip gelebilir, ancak ağız hijyenlerine özen göstermek bundan çok daha önce başlamalıdır. Bebeğinizi diş sağlığını korumak için ilk diş damak çizgisinin üzerinde ortaya çıkana kadar beklemenize gerek yok!
Bebeğinizin ağzı sadece damaklı bir gülümseme olduğunda, diş etlerini silmek ve bakterileri çıkarmak için ıslak yumuşak bir bez veya parmak fırçası kullanabilirsiniz. Bu, bebek dişlerinin gelmeye başladıklarında hasar görmesini önlemeye yardımcı olur ve dişlerini fırçalamaya alışma avantajına sahiptir.
Dişler dişeti çizgisinin üzerinde görünmeye başlar başlamaz, çocuğunuzun dişlerini günde en az iki kez fırçaladığınızdan emin olmanız önerilir. (Yiyeceklerden veya sütün bir gece boyunca ağzında kalmasına izin vermemek için bu zamanlardan biri; son yemekten sonra ve yatmadan önce olmalıdır)
Bu aynı zamanda bir bez veya parmak fırçasından yumuşak kıllara sahip çocuk boyutlu bir fırçasına geçmek için iyi bir zamandır, böylece parmaklarınızı bu keskin dişlerden biraz daha uzak tutabilirsiniz!
Bebeğinizin dişlerini nasıl fırçalamalısınız?
Çocuğunuzun dişleri çıkmadan önce. Bebeğinizin diş etlerini sadece bir bez ve biraz su veya parmak fırçası ve biraz su ile fırçalamaya başlayabilirsiniz.
Diş etlerini yavaşça silin ve bakteri oluşumunu azaltmak için dudak bölgesinin altına girdiğinizden emin olun!
Çocuğunuzun dişleri çıktıktan sonra, ama tükürmeden önce, tüm dişlerin ön, arka ve üst yüzeylerinde ve diş eti çizgisinde yumuşak daireler yapmak için nemli bir fırça kullanın. 3 yaşın altındaki çocuklar için pirinç tanesi büyüklüğünde bir diş macunu kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Diş macununun lavaboya, bir fincana veya bir bez üzerine akabilmesi için çocuğunuzun ağzını açmasına yardım edin. Çocuğunuzu mümkün olduğunca diş macununu tükürmeye çalışmaya teşvik edin.
Florürlü diş macunu kullanmalı mıyım?
Florürlü diş macunu, Amerikan Dişhekimleri Birliği tarafından küçük çocuklar için bile güvenli ve faydalı olarak önerilmektedir. Bununla birlikte, önerilen miktarları kullanmak önemlidir. Önerilen miktarda florür tüketilirse, bunun olumsuz etkileri olmaz. Bundan daha fazla tüketmek mide rahatsızlığına neden olabilir. (Bu olursa, Amerikan Ulusal Zehir Merkezi, midede florür ile bağlanabileceğinden süt ürünleri tüketilmesini önerir.)
Zamanla aşırı florür tüketimi diş minesine de zarar verebilir, bu nedenle ilk diş eti çizgisinin üzerinde görünene kadar onu kullanmaya gerek yoktur. Bundan önce su ve bir bez veya parmak fırçasını kullanabilirsiniz.
3 yaşın altındaki çocuklar için, Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) sadece yaklaşık bir pirinç tanesi boyutunda florürlü diş macunu kullanılmasını önermektedir. Çocuğunuzu mümkün olduğunca diş macununu tükürmeye ve yutmaktan kaçınmaya teşvik edin. Ben yine de bu noktada özellikle 2 yaşın altında florürsüz diş macunu ile de mekanik de olsa diş temizliğinin yapılmasını florürlü macunların tercihen 2-3 yaştan sonra çocuklar için üretilenlerini öneriyorum.
3-6 yaş arası çocuklar için AAP, bezelye büyüklüğünde bir miktar florürlü diş macunu önerir ve diş macununun mümkün olduğunca az yutulmasını teşvik eder. Tabii bu diş macununun çocuklar için olması gereken macun olduğunu unutmayın, bunların içindeki florür oranları daha azdır, 500ppm gibi genellikle ve bunlar daha güvenli olsalar da yine de çocukların yutmamasına özen göstermek gerekir.
Ya nefret ederlerse?
Ağzını temizleme zamanı geldiğinde çocuğunuzun isteksiz olduğunu görürseniz kesinlikle yalnız değilsiniz. Evinizdeki tüm diş fırçalarını hayal kırıklığı içinde atmadan önce, bu hileleri deneyin:
2 dakikanın hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı olmak için saymayı veya özel bir diş fırçalama şarkısı deneyin. Görsel bir zamanlayıcı da çocuğunuzun diş fırçalama bitinceye kadar saniyelerin ne kadar hızlı geri saydığını görmenizi kolaylaştırabilir.
Etkinliği biraz daha eğlenceli hale getirmek için elektrikli bir diş fırçasına yatırım yapmayı düşünün. (Bunların genellikle bir seferde 2 dakika çalışacak şekilde ayarlanmış olması nedeniyle çocuğunuzun ne kadar süre fırçaladığı konusunda endişelenmenize gerek olmaz).Ayrıca elektrikli diş fırçalarında 2 dakika diş fırçalama sonrası oluşan “gülen yüz” emojisi çocukları motive etme konusunda etkili oluyor.
Çocuğunuzun da sizin dişlerini fırçalamasına izin verin! Komik gelse de bu aktivitenin çocuklar için çok eğlenceli olduğuna emin olabilirsiniz. Bu düzenli yapıldığında bir süre sonra sizin onun dişlerini fırçalaması çok doğal bir rutine dönüşebilir.
Diş fırçası ile sırayla alıştırma yapın. Bağımsız ruhlu bebekler işleri kendileri yapmayı severler ve diş fırçalama zamanını kesinlikle daha eğlenceli hale getirebilirler. Sadece bir dönüş aldığınızdan emin olun, böylece bebeğinizin dişlerinin iyi ve temiz olduğunu garanti edebilirsiniz. Bebeğinizin dişlerini, kendileri iyice yapana kadar temizlemeye katılmak önemlidir.
Kendi dişlerini fırçalamada tutarlılık ve geliştirme ödülleri, günün sonunda biraz ekstra çaba ve daha iyi bir tavır uyandırabilir! Bunlar siz ve çocuğunuz için en anlamlı olan şekilde uyarlanabilir.
Diş fırçasını nasıl seçersiniz?
Küçük çocuğunuzun yaşı (ve sahip oldukları diş miktarı!) ağızlarını temiz tutmanın doğru yolunu seçmede büyük rol oynayacaktır.
Bebeğinizin henüz dişleri yoksa veya sadece diş çıkarmaya başlıyorsa, bir parmak fırçası (hatta bir bez!) harika bir seçenek olabilir. Bu onları ağızlarını temizleyen bir şeye sahip olmaya hazırlayacak ve aynı zamanda bakterileri diş etlerinden silme şansını verecektir, böylece büyüyen dişlerinin gelişmesi için sağlıklı bir ortama sahip olacak.
Çocuğunuz diş çıkarmaya başladığında ağzına bir şeyler yapıştırmak isteyeceği için, yumru veya diş kaşıyıcı tarzı fırçalarla diş hijyeninde daha aktif bir rol almaya başlayabilirler. Bunlar, küçük çocuğunuzun ağzında bir diş fırçasını kontrol etmesini ve aynı zamanda biraz diş temizliği sağlar!
Bonus olarak, kaktüsler veya köpekbalıkları veya hatta bir muz diş fırçası gibi eğlenceli şekillerde gelirler. Bunlar oyun zamanı (herhangi bir diş macunu olmadan ve her zaman uygun şekilde denetlenir) bir oyuncak olarak sunulabilir ve ayrıca diş çıkarma rahatsızlıklarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Çocuğunuzun dişleri olduğunda, yumuşak kıllara ve diş macununa sahip bir diş fırçası kullanmanın zamanı gelmiştir. Çocuk boyutlu bir fırça, çocuğunuzun ağzının köşelerine ve yarıklarına daha iyi uyabilecek daha küçük bir kafaya sahip olacaktır.
Bunlar, çocuğunuzun ilgilendiği her şeye hitap etmek için çeşitli renk ve desenlerden oluşur. Bazıları, yürümeye başlayan çocuğunuzun kavramasını kolaylaştırmak için daha büyük tutacaklarla boyutlandırılmıştır, ancak bir yetişkinin ağzın tamamen temizlenmesini sağlamak için bu tür bir fırça kullanırken de orada bulunması önemlidir.
Süt Dişlerinin Önemi
Çocuğunuzun diş macunu tükürecek kadar büyümesinden çok önce, iyi diş sağlığı tohumlarını ekmeye başlayabilirsiniz. (Bir ağız dolusu dişin çıkmasını beklemeye gerek yoktur!)
Hayattaki birçok şey gibi, uygulama mükemmelleştirir, bu nedenle diş fırçalama rutinini mükemmelleştirmek biraz zaman ve sabır gerektirebilir. Çocuğunuzun hayatının ilerleyen zamanlarında pırıl pırıl bir gülümsemesi olduğunda, hem sıkı çalışmanızdan hem de onun diş sağlığı için gösterdiğiniz emeğe minnettar olacağına emin olun.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Yaşlandıkça Edinmeniz Gereken 8 Ağız Sağlığı Alışkanlığı
- Çayın Sebep Olduğu Diş Lekelenmesini Süt ile Azaltın
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Ebeveynlerin Çocuklarının Dişleri Konusunda Yaptığı 7 Hata
- Çocuğunuzun Dişlerini Fırçalaması İçin 8 Tüyo
- Çocuklarınıza Diş Fırçalamayı Sevdirecek “Sihirli” Kelimeler!
- 9 Adımda Ağız Kokusunu ve Diş Çürüklerini Engelleyin
- Dental Florozis Nedir?
- Flor Tedavileri ve Ek Flor Tabletleri
- Çocuklar İçin Flor Kullanımı
- Florun Yetişkinler İçin Faydaları
- Florürlü Diş Macunları