Kahveye süt ekleyerek diş lekelenmesini azaltabileceğiniz gibi çay için de aynı işlemi uygulayarak dişlerinizin daha beyaz kalmasını sağlayabilirsiniz.
Çaya Konulan Süt, Diş Lekelenmesini Nasıl Azaltır?
Flavinlerin, dişlerimize yapışmaya eğilimli diş lekeleyici koyu moleküllerin, kazein adı verilen aynı zamanda hayvan sütünde bulunan süt proteinlere karşı büyük bir sempatisi vardır. Kazeinler, leke yapan molekülleri çevreleyerek dişinize yapışmalarını engeller. Süt proteinleri ve bu tarz moleküller arasındaki bağ, süt yağları tarafından geliştirilir. Bir başka deyişle, sütün içindeki yağ oranı ne kadar yüksekse diş lekelenmesi o kadar az olur.
Ne yazık ki lekelenme üzerindeki bu etki; soya, pirinç, badem ya da hayvansal olmayan diğer türlerde geçerli değildir. Hatta bu türler daha fazla lekelenmeye sebep olabilir. Hangi lezzetin size uygun olduğuna karar verin. Ama yağ oranı yüksek olan inek sütü ya da diğer hayvan sütlerinin lekelenmeyi büyük oranda azaltacağını aklınızın bir köşesinde bulundurun. Yağsız süt sevenler için üzgünüz.
Süt, Çayın Sağlık Açısından Faydalarını Azaltıyor Mu?
Çoğu insan, flavinler ve sağlığa pek çok faydası dokunan diğer polifenolleri birleştirdiği için sütün çaya eklenince, çayın yararlarını azaltacağını düşünür. Ancak yapılan araştırmalar, sütün çayda bulunan sağlıklı karışımların emme ve plazma konsantrasyonları üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Çay midenizin yolunu bir kez tuttuktan sonra, sütü çayın sağlıklı bileşenlerinden ayırma konusunda vücudunuz mükemmel bir iş çıkarıyor ve onları emebiliyorsunuz.
Eğer hayvan sütü içebiliyorsanız ve çayınızda bıraktığı tattan hoşlanıyorsanız bu, dişlerinizi çay lekesinden korumanın en doğru yoludur.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Yaşlandıkça Edinmeniz Gereken 8 Ağız Sağlığı Alışkanlığı
- Çayın Sebep Olduğu Diş Lekelenmesini Süt ile Azaltın
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Ebeveynlerin Çocuklarının Dişleri Konusunda Yaptığı 7 Hata
- Çocuğunuzun Dişlerini Fırçalaması İçin 8 Tüyo
- Çocuklarınıza Diş Fırçalamayı Sevdirecek “Sihirli” Kelimeler!
- 9 Adımda Ağız Kokusunu ve Diş Çürüklerini Engelleyin
- Dental Florozis Nedir?