Yaşı ilerlemiş insanlar eskisine nazaran dişlerini daha uzun süre muhafaza ediyor ve ağızlarında tuttukları diş sayısı artıyor. Fakat insanlar dişlerini daha uzun sure muhafaza ederlerken, başka bir çok problem de açığa çıkıyor ki bu nedenle de düzenli olarak diş hekimine muayene olmak çok önem taşıyor. İşte en çok rastlanan diş problemleri ve bu konuda yapabilecekleriniz:
1. Diş Çürükleri
Evet, 50 yaş üstü insanlarda da diş çürüğü oluşuyor. Dişlerinizin sadece yüzeyinde ve sizin için problem oluşturmayacak çürükleriniz olabileceği gibi aynı zamanda dolgularınızın veya diş kökünüzün etrafında da çürük oluşabilir. Yaşınızdan dolayı diş kökünüz daha yumuşak ve daha korunmasız hale gelir. Florür 20. Yüzyılda geliştirilen en önemli 10 sağlık tedbirinden birisidir. Diş macunundaki fluorür bu tip çürüklerin engelleme konusunda etkilidir. Buna rağmen bu tip çürüklerin gelişmesi durumunda diş hekiminizin mutlaka kontrol etmesi gerekir.
2. Ağız Kuruluğu
Tükürük salgısı dişlerimizi çürüklere karşı korur. Eğer tükürük salgınız az ise muhtemelen dişleriniz risk altındadir. Kalsiyum ve fosfat tükürük salgısı içinde bulunur ve mineral kaybını önler. Peki ağız kuruluğu olup olmadığını nasıl anlarsınız? Ağzınızda yapışkan bir his varsa, yutma zorluğu yaşıyorsanız , boğazınız kuru ve dudaklarınız da kuru ve çatlamış ise muhtemelen ağız kuruluğunuz vardır.Ağzınızda metalik bir tat hissedersiniz veya sürekli ağız kokusu oluşur. Sürekli susuz hissedebilirsiniz veya hiç susamazsınız.
Ağız kuruluğu çoğunlukla ilaç kullanımından kaynaklanmaktadır ve 50 yaş üstü insanlar genellikle düzenli ilaç kullanırlar. Sigara kullanmak veya tükürük bezlerine herhangi bir şekilde aldığınız darbe de ağız kuruluğuna sebep olabilir.
Çözüm
Eğer ağız kuruluğunuz var ise öncelikle tükürük üretimini harekete geçirmeniz gerekir. Bazı insanlar çözüm olarak gün boyunca su içerken bazıları ksilitollü (xylitol) sakız çiğnemeyi çözüm olarak görürler. Diş hekiminiz size tükürük akışını hızlandırabilecek ilaçlar önerebilir veya reçetesiz satılan bazı formüller denemenizi tavsiye edebilir.
3. Diş Eti Hastalığı
Eğer diş etleriniz şişmiş, kızarmış veya kolayca kanıyor ise gingivitis’iniz yani diş eti hastalığının ilk aşaması var demektir ki bu ilerleyebilir ve tehlikeli hale gelebilir. Tedavi edilmemiş gingivitis periodontitise (ileri boyutta diş eti hastalığına) dönüşür ki bu durumda diş etleri dişten ayrılabilir ve diş kenarlarında enfeksiyona dönüşecek cepler oluşur. Bu durum, kontrol edilmez ise çene kemiği kaybına ve sonucunda da tüm dişlerin kaybına kadar devam eder.
Çözüm
Bu durumu tedavi etmenin en iyi yolu düzenli olarak diş hekimine kontrol ettirmektir. Diş etlerinizin tedavi edilmesi ve dişlerinizin temizlenmesi için diş hekiminize normalden daha sık gitmeniz gerekebilir. Diş eti rahatsızlığı başlangıcı ya da bu konuda bir yatkınlık tespit edilirse bu durumda diş hekimi kontrolü ve temizliği dışında, çok iyi bir ağız bakımı yapmanız gerekir, bu konuda da diş hekiminizden destek alabilirsiniz.
4. Ağız Kanseri
Ağız Kanseri Federasyonunun açıklamasına göre, 2014 yılında 43.000 den fazla Amerikalıya ağız kanseri teşhisi kondu ve 8.000 den fazlası da bu sebepten dolayı hayatını kaybetti. Ağız kanserine rastlama oranı yaş ile beraber artış gösterir ve sigara ve alkol kullanımı ile yakından ilişkisi vardır. Son günlerde doktorlar papilloma virüsünün de ağız kanserine sebep olabileceğine dair bir çok vaka buldular.
Çözüm
Ağız kanserine yakalanan insanların sadece yarısına yakını hastalıktan kurtulabiliyor. Kurtulma ümidinin yüksek olması için en iyi yol en erken aşamada fark etmek. Bu durumda bile 5 sene yaşam ömrü 80% oranında oluyor. Bu yüzden düzenli diş hekimi kontrolünüzü aksatmamanız gerekir ve rutin ağız muayenenizde ağız kanseri kontrolü de yapılmalıdır. Diş hekiminiz dilinizi, ağzınızdaki yumuşak dokuyu, gırtlağınızı ve çene yapınızı kontrol etmelidir.
5. Diş Çapraşıklığı
Yiyeceklerin dişlerinize daha çok yapıştığını fark ediyor musunuz? Ya da gençliğinizde daha sevimli bir şekilde kapanan dişlerinizin artık daha fazla üst üste bindiğini? Bu yaşlarda dişler yer değiştirirler ve bu bir problemdir. Sizin görünüşünüzü değiştirmekten ziyade, dişlerinizi temizlemeyi zorlaştırdığı ve daha fazla çürüğe sebep olabileceği için. Ayrıca dizilimi bozulmuş diş, diş erozyonuna sebep olabilir, dokulara ve kemik yapısına hasar verebilir. Bu duruma ileri yaş grubunun diş eti hastalığına daha eğilimli olduğunu da eklersek, daha hızlı diş kayıpları oluşur.
Çözüm
Eğer dişleriniz çapraşık ise bir ortodontiste görünmelisiniz. Size bir sabitleyici, ara halkası veya diş teli önerebilir. Bu gerekmeyedebilir ama mutlaka diş hekiminize dişlerinizin normal kapanıp kapanmadığını kontrol ettirmelisiniz. Eğer kapanıyor ise bu durumda diş hekimine normal temizlik ve muayene için gitmeye devam etmeniz yeterlidir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Diş Beyazlatma
- Diş Beyazlatma Nedir?
- Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Diş Beyazlatmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Diş Beyazlatmayla Öğle Tatilinizden Bembeyaz Dişlerle Dönün
- Gündelik Yaşamda Uygulayabileceğiniz Diş Beyazlatma Yöntemleri
- Çocukların Dişlerini Beyazlatmak Ne Kadar Güvenli?
- Dişleri Uzun Süre Daha Beyaz Tutmaya Yardımcı Olan Yiyecekler