Dünya tarihinde epidemik toplu ölümler ciddi bakteri enfeksiyonları yüzünden olmuştur. Antibiyotiğin bulunması ile insanlık tarihinde yeni bir dönem başlamıştır ama antibiyotikler her derde deva sorunsuz bir çözüm müdür? Bir antibiyotiğin veya sabun, deterjan gibi herhangi bir antimikrobiyal materyalin nasıl istemeden ve beklenmedik şekilde dirence sebep olduğu aşağıdaki grafikte anlatılmıştır.
1. Adım
Modern tıbbın bir ürünü olmanın yanı sıra, bakteriler dirençli doğarlar. Bilim adamları, insanlığın ayak basmadığı Antarktika buzlarından okyanus diplerinden, yeraltı mağaralarına kadar, kullanmakta olduğumuz ilaçlara dirençli bakterilerin olduğunu bulmaktadır. Bu dirençli bakteriler adeta doğanın bir parçasıdır.
2. Adım:
Antibiyotikler eğer vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan iyi bakterileri de öldürüyorsa, bu antibiyotiklerin bizi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirdiğini mi gösterir? Enfeksiyöz hastalıklar uzmanlarına göre “evet”.
3. Adım: Hızlı ve öfkeli
İnsanların antibiyotik için yeni bir jenerasyon oluşturmaları 20-30 yıl sürerken bakteriler için bu süre 20-30 dakikadır. Yani örneğin, her 20 dakikada bir E. Coli bakterisinin üremesi, sadece 12 saat içerisinde 69 milyar yeni kuşağın oluşması anlamına gelmektedir. Bir tanesini öldürün ve 12 saat içerisinde 69 milyar tanesi çıkacaktır. (Brad Spellberg, MD, Rising Plague: The Global Threat from Deadly Bacteria and Our Dwindling Arsenal to Fight Them. (New York: Prometheus Books, 2009))
4. Adım: Zeki yaratıklar
Bakteriler, aldığınız antibiyotiği, örneğin penisilini püskürtmekle kalmıyor, ayrıca metisilin, amoksisilin, tetrasiklin gibi kullanabileceğiniz diğer antibiyotiklerle savaşabilecek yeteneği de kazanıyor. Bu 4 ilaca direnç geliştirmiş olan bakteri, kazandığı yetenekleri tüm küçük kardeşlerine aktarıyor. Bu transfer E. Coli’den başka bir E. Coli’ye şeklinde tek bir cins arasında değil, ayrıca E. Coli’den Salmonella’ya, Salmonella’dan Shigella’ya (dizanteriye sebep olan bir bakteri) gibi farklı cinsler arasında da gerçekleşebilmektedir. Diğer bir deyişle, gereksiz yere antibiyotik aldığınızda ya da yanlış kullandığınızda vücudunuzda birçok farklı antibiyotiğe karşı dirençli olan çeşitli bakteriler gelişmektedir.
Diş tedavileri için antibiyotik kullanımı tahmin ettiğinizden daha kısıtlıdır; arkadaş, komşu vs tavsiyesi veya keyfinize göre antibiyotik kullanmak yerine mutlaka diş hekiminize danışarak hareket edin, muhtemelen özel bir enfeksiyon yoksa veya sağlık durumunuz genel olarak riskli değilse antibiyotik kullanmadan yapılacak olan tedaviniz daha başarılı sonuç verecektir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Dişler Ne Zaman Fırçalanmalıdır?
- Milattan Önce 7000 Yılından Günümüze Diş Fırçasının Tarihi ve Misvağın Yeri
- Bebeğinizin Dişlerini Fırçalamak: Ne Zaman Başlanır, Nasıl Yapılır ve Daha Fazlası
- Diş Fırçanızı Temiz Tutmanın 5 Yolu
- Ağız Sağlığı: Elektrikli Diş Fırçaları Gerçekten Daha Mı İyi
- Dişinizi Fırçalamak İçin Kötü Bir Zaman Gerçekten De Var Mı?
- Diş Fırçası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Klasik Mi Yoksa Elektrikli Diş Fırçası Mı?
- Diş Fırçalarındaki Gizli Tehlike
- Elektrikli Diş Fırçası Kullanmanın Avantajları
- Çocuğunuzun Dişlerini Fırçalaması İçin 8 Tüyo
- Çocuğunuza Diş Fırçalamayı Sevdirmenin Yolları
- Dişlerinizin Zarar Görmemesi İçin Diş Fırçalama Nasıl Yapılmalıdır?