Diş hekimleri, diş çürüklerindeki çürüğü temizlerken kaybolan dokunun bir daha yerine geri gelmeyeceğini hastalarına hatırlatırlar. Fakat, bilim artık dentin dokusunun lazerle yenilenmesinin bir yolunu buldu.
Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre,bir grup Harvard Araştırma Ekibi, düşük şiddetteki bir lazerin dişte bulunan kök hücrelerinin dentin dokusuna dönüşmesine sebep olduğunu ortaya koydu. Günümüzde halen kullanılan uygulamalarda zarar görmüş dentin dokusu, kanal tedavisi veya dolguda oldugu gibi, sentetik bir materyal ile dolduruluyor.
Yıllardır yapılan uygulamalara göre, düşük güçteki lazer, kıl veya deri hücrelerinin büyümesini tetiklerken, yüksek hızdaki lazer ise tam tersini yapıyor. Yani, lazer ışınları bir şekilde hücrelerin gelişimini harekete geçiriyor. Bilim adamları şimdi lazer ışınlarının ne şekilde dentini harekete geçirdiğini buldu. Ufak bir lazer vuruşu ile kimyasal olarak aktif oksijen molekülleri faal hale geçiriliyor ve dentinin oluşmasını etkileyen büyüme faktörünü aktif hale getiriyor.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar diş kök hücresinden bazı parçalarının yeniden üretilmesini ancak laboratuvar ortamında sağlamış olsa da, bu lazer işleyişi ağız ortamında da yapılabiliyor. Çalışmalar kemirgenlerin ufak kesici dişlerinde başlayıp insanlar üzerinde de devam ediyor. Gelecekte bu çalışmalar başarılı sonuçlar verirse hali hazırdaki diş tedavileri yerini tekrar doku oluşumuna izin veren lazer uygulamalarına bırakabilirler. Bu durum diş hekimi korkusunu da azaltacaktır.